Zmień rozmiar tekstu  

sprzęt w waszych kompach

Wolność wypowiedzi, dowolny temat, bez wulgaryzmów. Użycie wulgarnego słowa grozi użyciem sił wyższych ;).

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez SNAJ Per » Pt, 21 lut 2014, 10:44

Adrian, spróbuj ustawić rozdzielczość o 1px niższą, niż ekran. Jak latałem na starym monitorze 1280x1024 to taki myk pomagał na wszelkie bolączki.
if in doubt, flat out!
Avatar użytkownika
SNAJ Per
E-R Team, ZSS
 
Posty: 5185
Dołączył(a): 08 grudnia 2010
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 37

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez SKROBAN Adrian » So, 22 lut 2014, 22:03

Niestety nie dziala ta metoda :)
all or nothing...
Avatar użytkownika
SKROBAN Adrian
 
Posty: 2695
Dołączył(a): 25 lipca 2005
Lokalizacja: UK
Wiek: 1

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez RUBAJCZYK Michal » Wt, 6 maja 2014, 16:58

Tchnięty tym co pisał SnajPer na temat suwaczków w AfterBurnerze chciałem również pozbyć się klatkowania na niektórych odcinkach, ale po niewielkim przesunięciu suwaczków Core i Memory temperatura już wzrasta do 80-85 stopni co dość można odczuć dotykając klawiatury. Normalnie, np. podczas pisania tego postu temperatura utrzymuje się na poziomie 55 stopni. Czy te temperatury są jeszcze w zakresie normalności czy raczej należy coś szperać z dodatkowym chłodzeniem? Dodam, że w Afterburnerze nie mam możliwości sterowania wiatrakiem, gdzieś czytałem też, że ta karta nie ma własnego wiatraka :)
Wheel Stand Pro VRT https://www.facebook.com/RSTeamvirtualrally?fref=ts Wheel Stand Pro VRT!
Avatar użytkownika
RUBAJCZYK Michal
 
Posty: 338
Dołączył(a): 15 czerwca 2011
Lokalizacja: Godowa k/Strzyżowa
Wiek: 22

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez SNAJ Per » Wt, 6 maja 2014, 22:35

Jaka karta? Próbowałeś podnieść lapka, żeby miał lepszy dostęp powietrza do wlotów?
if in doubt, flat out!
Avatar użytkownika
SNAJ Per
E-R Team, ZSS
 
Posty: 5185
Dołączył(a): 08 grudnia 2010
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 37

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez RUBAJCZYK Michal » Wt, 6 maja 2014, 22:44

Aj, faktycznie nie napisałem. Nvidia GeForce 240M. Mam podstawkę z dwoma wiatrakami, jak jeżdżę to włączam je :)
Wheel Stand Pro VRT https://www.facebook.com/RSTeamvirtualrally?fref=ts Wheel Stand Pro VRT!
Avatar użytkownika
RUBAJCZYK Michal
 
Posty: 338
Dołączył(a): 15 czerwca 2011
Lokalizacja: Godowa k/Strzyżowa
Wiek: 22

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez SNAJ Per » Śr, 7 maja 2014, 22:30

Teoretycznie karty powinny dawać radę w okolicach 100*C, więc jeszcze jakiś bufor masz. Chociaż im bliżej tej wartości, tym większa szansa na throttling, który zapewne da się odczuć podczas gry.

Pytanie pomocnicze - kiedy ostatnio czyściłeś chłodzenie? :rolleyes:
if in doubt, flat out!
Avatar użytkownika
SNAJ Per
E-R Team, ZSS
 
Posty: 5185
Dołączył(a): 08 grudnia 2010
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 37

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez RUBAJCZYK Michal » Cz, 8 maja 2014, 00:44

Rozumiem. Co do czyszczenia chłodzenia to odkąd przejąłem laptopa przyznam szczerze nie zaglądałem. Nurtuje mnie jeszcze sprawa suwaków. Na Twoim screenie wartości, które tam występują nie przekraczają połowy wartości maksymalnej. U mnie "fabrycznie" jest poza połową. To zależy od karty czy moja seryjnie jest już trochę podżyłowana?
Wheel Stand Pro VRT https://www.facebook.com/RSTeamvirtualrally?fref=ts Wheel Stand Pro VRT!
Avatar użytkownika
RUBAJCZYK Michal
 
Posty: 338
Dołączył(a): 15 czerwca 2011
Lokalizacja: Godowa k/Strzyżowa
Wiek: 22

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez SNAJ Per » Cz, 8 maja 2014, 08:41

Zależy od karty. Czasem kilka modeli kart to jest de facto dokładnie ten sam sprzęt, tylko z fabrycznie ustawionym innym poziomem taktowania.
if in doubt, flat out!
Avatar użytkownika
SNAJ Per
E-R Team, ZSS
 
Posty: 5185
Dołączył(a): 08 grudnia 2010
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 37

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez RUBAJCZYK Michal » Cz, 8 maja 2014, 11:42

Rozumiem, w takim razie zacznę od tego co powinienem zrobić już wcześniej czyli wpuścić trochę świeżości do środka :) Dzięki bardzo za odpowiedzi!
Wheel Stand Pro VRT https://www.facebook.com/RSTeamvirtualrally?fref=ts Wheel Stand Pro VRT!
Avatar użytkownika
RUBAJCZYK Michal
 
Posty: 338
Dołączył(a): 15 czerwca 2011
Lokalizacja: Godowa k/Strzyżowa
Wiek: 22

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez ZACKI Adrian » Cz, 25 wrz 2014, 23:59

Witam, miałem dosyć długą przerwę, stary komp się posypał, przez ten czas doszło trochę modów stąd takie pytanie, jakie zalecacie minimum sprzętowe PC-ta by spokojnie w miarę pograć w RBR-a+mody? Z góry dzięki za odpowiedź.
Sudety VRT ->szukamy nowych członków!
Avatar użytkownika
ZACKI Adrian
 
Posty: 35
Dołączył(a): 31 marca 2009
Lokalizacja: Uciechów // DDZ
Wiek: 0

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez KUDŁA Mateusz » Pt, 26 wrz 2014, 07:51

Minimum do RBRa w chwili obecnej, to dla płynnej gry na max detalach tak z zapasem:
- 2/4 rdzenie z dobrym taktowaniem, czyli albo Quad od intela albo dobre i3, i5.
- 4 GB ramu,
- karta graficzna z minimum 1 GB pamięci, coś z tańszej serii Nvidii GT630 już powinno ogarnąć.

Taki sprzęt w blaszaku pozwolił by grać w RBRa swobodnie. Wszystko co mocniejsze, to już tylko lepiej. Ale i słabsze sprzęty pozwolą na cieszenie się grą. jak choćby C2D (2.6) + 2 GB ramu + 1 GB grafika.
Mistrzów prostej pozdrawia pierwszy zakręt.
Avatar użytkownika
KUDŁA Mateusz
Moderator, ZSS
 
Posty: 4693
Dołączył(a): 01 września 2007
Lokalizacja: Wyżne k/Rzeszowa
Wiek: 0

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez Bartosz DELCZYK » Cz, 30 paź 2014, 18:37

Jakiego laptopa polecacie do rbr do 2300/2400 zl ?

Takie coś będzie ogarniało?

http://www.oleole.pl/laptopy-i-netbooki ... bhtml#opis

albo

http://allegro.pl/laptop-lenovo-g510-i5 ... 14020.html
MotoRevo RBR Team GO !!!
eSKY.pl Rally Team GO !!!
Avatar użytkownika
Bartosz DELCZYK
 
Posty: 78
Dołączył(a): 07 sierpnia 2011
Wiek: 1

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez SNAJ Per » Cz, 30 paź 2014, 19:33

Przy rozdziałce HD powinny dać radę.
if in doubt, flat out!
Avatar użytkownika
SNAJ Per
E-R Team, ZSS
 
Posty: 5185
Dołączył(a): 08 grudnia 2010
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 37

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez Marcin Marciniec » Cz, 30 paź 2014, 21:15

Toshiba Satellite A660-18G z Intel i5, 4GB ram, GeForce GT330M. Na rozdziałce 1366x768 działa bez zarzutu. Więc mogę polecić, a cena? Do 1600zł. ;)
Avatar użytkownika
Marcin Marciniec
 
Posty: 717
Dołączył(a): 12 lutego 2014
Lokalizacja: Gnojnica Wola
Wiek: 21

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez KUDŁA Mateusz » So, 31 sty 2015, 11:28

Panowie informatycy. Zasadnicze pytanie. Mam starszego kompa, z płytą pod 775. jest to GA-G31M-ES2L. Pracuje na niej C2D E6600, czyli 2x2.4 GHz. Chciał bym małym kosztem, bez konieczności zmiany RAMu, płyty i procesora coś przyśpieszyć. I zastanawiam się tutaj czy kupić może C2D E8500 z 2x3.16 za ok 100 zł, E8600 z 2x3.33 za ok 150 zł czy może skoczyć do ok 200 zł i kupić jakiegoś C2Q np. Q6700 z 4x2.66. Komputera w zasadzie używam do RBRa, rF i kilku innych, średnio wymagających gierek jak WoT albo FIFA ;) jednak moje główne pytanie w zasadzie dotyczy tego, czy lepiej kupić dwa mocno naciągnięte rdzenie z 3.33, czy lepiej cztery i z bardziej uśrednionym taktowaniem ?

P.S. I jeszcze ... Jakieś ramy godne polecenia do tego ? Obecnie mam 2 GB. Najrozsądniej było by wrzucić 4, ale coś ktoś poleci ? Bo o ile zasady dobierania procesorów jeszcze kojarzę, to z RAMem się nie znam wcale :D
Mistrzów prostej pozdrawia pierwszy zakręt.
Avatar użytkownika
KUDŁA Mateusz
Moderator, ZSS
 
Posty: 4693
Dołączył(a): 01 września 2007
Lokalizacja: Wyżne k/Rzeszowa
Wiek: 0

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez SNAJ Per » So, 31 sty 2015, 13:22

RAM dorzuć najlepiej minimum kolejne 2GB (dobrze by było więcej, w zależności od finansów) takiego samego, jaki masz.

Co do proca - lepiej dwa rdzenie, z tak wysokim taktowaniem, jak się da. Gier, które potrzebują czterech rdzeni nie jest dużo. 99% produkcji spokojnie śmiga na dwóch, a te starsze nawet dwóch nie potrafią wykorzystać (jak Rysiek). Jeśli więc nie zamierzasz zmieniać całej platformy (mobo, proc, RAM), to lepiej zmaksymalizować prędkość pojedynczego rdzenia.
if in doubt, flat out!
Avatar użytkownika
SNAJ Per
E-R Team, ZSS
 
Posty: 5185
Dołączył(a): 08 grudnia 2010
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 37

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez KUDŁA Mateusz » So, 31 sty 2015, 13:32

No i o to mi właśnie chodziło. Czyli lepiej kupić dwa mocne rdzenie, niż cztery a średnie. OK, to ogarniam. Z RAMem natomiast problem jest taki, że to jest mała płyta i ma dwa sloty oraz obsługuje max 4 GB. Tym samym pozbędę się tych 2x1GB i kupię 2x2GB. Jedyne rozsądne rozwiązanie aby odłożyć zmianę całego blaszaka na coś szybszego.
Mistrzów prostej pozdrawia pierwszy zakręt.
Avatar użytkownika
KUDŁA Mateusz
Moderator, ZSS
 
Posty: 4693
Dołączył(a): 01 września 2007
Lokalizacja: Wyżne k/Rzeszowa
Wiek: 0

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez Kapica Dawid » So, 31 sty 2015, 21:51

Snajper dobrze mówi. A jak już chcesz 4łapa :p to lepiej zaczekać i od razu i5 szukać używki ale do tego dochodzi w sumie płyta i ram ;) Ja osobiście zajmuje się składaniem komputerów ;) miałem ostatnio na handel właśnie proca E8600 z płytą DFI LanParty. Jak coś to mam 2x2gb kingstona ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
Kapica Dawid
 
Posty: 263
Dołączył(a): 09 lipca 2011
Lokalizacja: SYCÓW
Wiek: 23

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez KUDŁA Mateusz » N, 1 lut 2015, 12:34

Na chwilę obecną za kilka dni wyjeżdżam na dwa-trzy tygodnie, więc raczej nie mam czasu teraz tego ogarniać. Ale jak wrócę, to końcem lutego/początkiem marca pewnie będę chciał to załatwić, więc pewnie się odezwę :D Bo to najrozsądniejsza opcja żeby kupić tego E8600 i do tego 4 GB ramu. Odłoży mi to zmianę całej platformy na jakiś rok.
Mistrzów prostej pozdrawia pierwszy zakręt.
Avatar użytkownika
KUDŁA Mateusz
Moderator, ZSS
 
Posty: 4693
Dołączył(a): 01 września 2007
Lokalizacja: Wyżne k/Rzeszowa
Wiek: 0

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez FRAJDA Daniel » Pt, 6 lut 2015, 22:29

Witam, panowie pomoże ktoś w doborze grafiki i ramu ?
Przesiadam się z monitora 19" 4:3 i rozdziałki 1280x1024 na 24" 16:10 1920x1200 i obawiam się że trzeba będzie lekko zmodernizować ram i grafikę, no chyba że się mylę ?
Budżet około 1000zł

Obecna specyfikacja mojego kompa to:
ASRock Z87 Extreme4 / Intel Core i5 4670K / OCZ 4GB PC1333 2x2GB Dual CL9 GE LV / Asus GeForce GTX 650 Ti 1Gb / OCZ Vertex 4 SSD 128GB / 2x WD 160GB RE / Samsung HD753LJ 750GB / CoolerMaster Stacker / Thermalright HR-02 Macho B&W / Tagan 530W - U15 / Win8.1 x64

Gram najwięcej i tak w rbra, ale czasami lubię odpalić jakąś strzelankę, lola, startegię, no i wyczekuje na GTA5 :)
Obrazek
Avatar użytkownika
FRAJDA Daniel
 
Posty: 1308
Dołączył(a): 12 listopada 2006
Lokalizacja: Olsztynek
Wiek: 0

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez PYSZNY Marcin » Pt, 6 lut 2015, 23:32

Wszystko zależy do czego ma ten komp być ;) Na wstępie dokupiłbym jeszcze dwie kostki po 2GB ramu, a może i po 4. Grafe zmieniłbym na coś z co najmniej 1GB ale z dużo szybszą szyną np. 256 bit.
Avatar użytkownika
PYSZNY Marcin
 
Posty: 1242
Dołączył(a): 21 października 2007
Lokalizacja: Wodzisław Śląski/Katowice
Wiek: 25

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez FRAJDA Daniel » Pt, 6 lut 2015, 23:42

Komp głównie do RBR'a, czasami jakaś obróbka zdjęć w PS, nagrywanie repów z rbr'a itp.
Poza Rbr'em to co pisałem post wcześniej, oraz może spróbuję sił w RFactor2, iRacing.
Ramy myślałem żeby sprzedać te co mam i kupić jakieś szybsze kości 2x4Gb nie wiem czy jest sens więcej, czy gdzieś to wykorzystam.
A co do grafiki to kompletnie nie mam pojęcia co warto kupić :/
Obrazek
Avatar użytkownika
FRAJDA Daniel
 
Posty: 1308
Dołączył(a): 12 listopada 2006
Lokalizacja: Olsztynek
Wiek: 0

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez SNAJ Per » So, 7 lut 2015, 00:22

Obadaj GTA5, jak tam z wymaganiami jest. Reszta Ci i tak będzie śmigać na tej 650-tce...

RAMu więcej niż 8GB do gier nie ma sensu, do fotek już bardziej. No i warto by było 1600MHz lub 1833MHz.
if in doubt, flat out!
Avatar użytkownika
SNAJ Per
E-R Team, ZSS
 
Posty: 5185
Dołączył(a): 08 grudnia 2010
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 37

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez FRAJDA Daniel » So, 7 lut 2015, 00:38

No właśnie, tak też myślałem że 8GB to max na dzień dzisiejszy do gier i nawet do tych fotek i video, tym bardziej że miałem na myśli obróbkę screenów z rbra i czasami jakieś fotki z aparatu, nie mylić z pracą grafika czy screen makera, bo nawet dobrze rozmycia nie potrafię zrobić w PSie :) Co do prędkości to fakt wiem że warto coś szybszego, i teraz tak się zastanawiam bo na stronie producenta płyty widać coś takiego:
Supports DDR3 2933+(OC)/2800(OC)/2400(OC)/2133(OC)/1866(OC)/1600/1333/1066 non-ECC, un-buffered memory.
Czyli do 1600 nie trzeba robić żadnego OC, a wyższe prędkości mogę uzyskać dopiero gdy podkręcę procek i pamięci ? Czy robi się w jakiś sposób OC samego ramu ?
Obrazek
Avatar użytkownika
FRAJDA Daniel
 
Posty: 1308
Dołączył(a): 12 listopada 2006
Lokalizacja: Olsztynek
Wiek: 0

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez SNAJ Per » So, 7 lut 2015, 12:52

Podkręca się niezależnie. Pamięci czasem mają profile XMP, dzięki którym same się ustawią tak, jak powinny. A czasem nie i trzeba ręcznie znaleźć ustawienia, w których będą śmigać stabilnie.

Generalnie jak nie chce Ci się bawić, to kup 1600MHz i już. Różnicę pomiędzy 1600 a 1866 czy nawet 2133 trudno dostrzec jak ktoś nie jest benchmarkowym onanistą. ;)
if in doubt, flat out!
Avatar użytkownika
SNAJ Per
E-R Team, ZSS
 
Posty: 5185
Dołączył(a): 08 grudnia 2010
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 37

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez FRAJDA Daniel » So, 7 lut 2015, 13:11

No i gitara, a ze zmianą grafy póki co dać sobie spokój ?
Obrazek
Avatar użytkownika
FRAJDA Daniel
 
Posty: 1308
Dołączył(a): 12 listopada 2006
Lokalizacja: Olsztynek
Wiek: 0

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez SNAJ Per » So, 7 lut 2015, 13:37

Moim zdaniem będzie OK. GTA5 ma GTX660 w rekomendowanych, minimalne duuużo niższe. A GTX650Ti jest tylko odrobinę słabsze, niż GTX660. Powinno śmigać. Jedynie co może przeszkadzać, to 1GB VRAM, może się przycinać na doczytywaniu tekstur. Ale moim zdaniem lepiej poczekać i obadać na spokojnie. Jak się okaże, że będzie źle, to wtedy zmienisz.
if in doubt, flat out!
Avatar użytkownika
SNAJ Per
E-R Team, ZSS
 
Posty: 5185
Dołączył(a): 08 grudnia 2010
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 37

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez FRAJDA Daniel » So, 7 lut 2015, 13:43

No i podziękował :) :spoko:
Obrazek
Avatar użytkownika
FRAJDA Daniel
 
Posty: 1308
Dołączył(a): 12 listopada 2006
Lokalizacja: Olsztynek
Wiek: 0

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez RUSZKIEWICZ Rafal » N, 29 mar 2015, 23:48

Cześć chłopaki pytanie mam. Czy na takim zestawie RBR uciągnie nowe trasy i nie będzie rwać:
http://www.ntt.pl/index.php?c=1507&l=pl&
Jest Subaru jest Impreza <STi>
Avatar użytkownika
RUSZKIEWICZ Rafal
 
Posty: 603
Dołączył(a): 11 lutego 2006
Lokalizacja: Zgorzelec
Wiek: 29

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez Kapica Dawid » Pn, 30 mar 2015, 10:18

Pewnie pociągnie ale czy nie lepiej złożyć coś samemu?? Wyjdzie taniej i będziesz miał lepszy sprzęt ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
Kapica Dawid
 
Posty: 263
Dołączył(a): 09 lipca 2011
Lokalizacja: SYCÓW
Wiek: 23

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na każdy temat

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron