Zmień rozmiar tekstu  

sprzęt w waszych kompach

Wolność wypowiedzi, dowolny temat, bez wulgaryzmów. Użycie wulgarnego słowa grozi użyciem sił wyższych ;).

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez KUROWSKI arko » Pt, 22 lut 2013, 20:10

Można !
Obrazek
Avatar użytkownika
KUROWSKI arko
 
Posty: 158
Dołączył(a): 16 marca 2011
Lokalizacja: Sycow
Wiek: 20

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez SECZEK Andrzej » Pt, 8 mar 2013, 14:31

Zrobiłem krótki test input lag na moim monitorze ASUS 27 VE278Q względem matrycy notebooka. Zapraszam na test oraz opinie. Zagadnienie dość ważne przy szybkich grach, a RBR chyba sie do nich zalicza ;):

http://www.youtube.com/watch?v=ujl_fYYfZog

Bardzo ważną rzeczą jest dobór kabla połączeniowego. Wszystko macie w opisie. NIestety moja kamera go pro pokazuje pewne błędy poniewaz 60 fps nie nadąża wyświetlac jednostek ms, tylko dziesiątki. Drugim błędem jest przetworzenie przez serwis YT. Uważam jednak ze input lag waha się miedzy 5-10 ms co jest bardzo dobrym wynikiem :).

Sprawdzamy to klikająć co chwilę na pauze w filmiku podczas liczenia licznika.


Na pewno się przyda przy wyborze monitora do gier :).
Obrazek
Avatar użytkownika
SECZEK Andrzej
 
Posty: 1594
Dołączył(a): 22 października 2008
Lokalizacja: UE
Wiek: 36

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez GORALIK Lukasz » N, 1 wrz 2013, 19:59

Koledzy sympatyczni :-) co doradzicie na mój problem z PC. Otóż dziś coś się mu otkleilo i podczas uruchomienie normalnie ląduje system a po 10 s wylancza się i robi ponowne uruchomienie :-) dodam jeszcze ze dziś podczas grania w rbr 3 razy mi się zawiesił. Czy to może być zasilacz?

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 4
Obrazek
GORALIK Lukasz
 
Posty: 1825
Dołączył(a): 01 listopada 2006
Lokalizacja: Myślenice
Wiek: 28

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez PYSZNY Marcin » N, 1 wrz 2013, 20:57

Czyli widzisz pulpit i po 10s. reset? Zasilacz? Trudno powiedzieć. Najlepiej jakbyś skombinował drugi zasilacz i sprawdził czy sytuacja się zmieniła. Sprawdź temperatury podzespołów, oraz czy kręcą się wszystkie wiatraczki.
Avatar użytkownika
PYSZNY Marcin
 
Posty: 1242
Dołączył(a): 21 października 2007
Lokalizacja: Wodzisław Śląski/Katowice
Wiek: 25

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez GORALIK Lukasz » N, 1 wrz 2013, 21:02

Nawet nie mija 10s niebieski ekran na może 1s i się restartuje. Wiatraczki się kręcą wszystkie, na płycie głównej wszystkie beczki czy jak to się zwie są nie wybulone. Wujek Google mówi ze to raczej zasilacz. Choć tez zdarzają się inne awarie.

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 4
Obrazek
GORALIK Lukasz
 
Posty: 1825
Dołączył(a): 01 listopada 2006
Lokalizacja: Myślenice
Wiek: 28

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez PYSZNY Marcin » N, 1 wrz 2013, 21:09

To spróbuj zrobić zdjęcie bluscreenowi i wrzuć.
Avatar użytkownika
PYSZNY Marcin
 
Posty: 1242
Dołączył(a): 21 października 2007
Lokalizacja: Wodzisław Śląski/Katowice
Wiek: 25

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez GORALIK Lukasz » N, 1 wrz 2013, 21:25

Oj to nie będzie łatwe bo szybko to znika:-) jutro biorę zasilacz do serwisu może go sprawdza i coś więcej będę wiedział.

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 4
Obrazek
GORALIK Lukasz
 
Posty: 1825
Dołączył(a): 01 listopada 2006
Lokalizacja: Myślenice
Wiek: 28

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez FRAJDA Daniel » N, 1 wrz 2013, 23:08

Łukasz jeżeli przy ładowaniu windy ci go wywala to daj botowanie z napędu i wrzuć płytę z systemem, zobacz czy dalej będzie się wywalał czy dasz rade nowy system postawić.
Obrazek
Avatar użytkownika
FRAJDA Daniel
 
Posty: 1308
Dołączył(a): 12 listopada 2006
Lokalizacja: Olsztynek
Wiek: 0

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez Kapica Dawid » Pn, 2 wrz 2013, 00:21

Łukasz miałem już taki kiedyś kilka razy :p Możliwe do sprawdzenia ram ( jak masz 2 kości to próbuj jedną i drugą), karta grafiki,dysk lub może być właśnie zasilacz. U mnie raz pomogło wyczyszczenie kompa i podociskanie wszystkich kabli
Obrazek
Avatar użytkownika
Kapica Dawid
 
Posty: 263
Dołączył(a): 09 lipca 2011
Lokalizacja: SYCÓW
Wiek: 23

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez NIERODA Arkadiusz » Wt, 3 wrz 2013, 19:14

Moja sasiadka miala podobna sytuacje, pekło mocowanie coolera na procku zdaje sie i sie przegrzewal od razu.
Rookie Rally Team
Avatar użytkownika
NIERODA Arkadiusz
 
Posty: 230
Dołączył(a): 16 stycznia 2013
Lokalizacja: Rzeszów/Pstrągowa
Wiek: 20

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez arendarski » Wt, 10 wrz 2013, 16:05

stary aczkolwiek poczciwy ibm/lenovo thinkpad. Ogolnie komputer nie do zajechania. Niczym stare nokie 3310 ;] nowinka to podłączone glassini do domontowanej kamery. Prawie jak g. glasses online ;]
arendarski
 
Posty: 1
Dołączył(a): 10 września 2013
Wiek: 26

Re: Odp: sprzęt w waszych kompach

Postprzez Michał JAROS » N, 13 paź 2013, 11:38

Zamiast zakładać nowy temat chyba lepiej napisać tu.

Otóż przymierzam się do kupna jakiegoś blaszaka w granicach 2-3 tysiąca.
Za cenę tak niską oczekuje godnej wydajności do obrabiania RAWów i bardziej zaawansownych plików graficznych, edycji filmów w FHD, dłubania w grafice 3D. Oczywiście pograć w coś nowego też bym chciał.
Celowałbym chyba jeszcze w 7, a nie 8 choc i tak wgrywać będę linuxa do "fotovideo3D", więc okienka raczej do rozrywki.
Chciałbym by blaszak posłużył mi ładnych parę lat więc konfiguracja teraźniejsza powinna być zdolna do rozbudowy, żeby jeszcze mógł uciągnąć przyszłe produkcje.
Bardziej interesują mnie już złożone blaszaki ale rozpatrzę każdą propozycję ;)
Bo w życiu są rzeczy ważne, w ch*j ważne i rajdy samochodowe.
Avatar użytkownika
Michał JAROS
 
Posty: 938
Dołączył(a): 24 września 2010
Lokalizacja: Jelenia Góra
Wiek: 21

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez PIEDA Dariusz » Śr, 16 paź 2013, 22:41

GORALIK Lukasz napisał(a):Nawet nie mija 10s niebieski ekran na może 1s i się restartuje. Wiatraczki się kręcą wszystkie, na płycie głównej wszystkie beczki czy jak to się zwie są nie wybulone. Wujek Google mówi ze to raczej zasilacz. Choć tez zdarzają się inne awarie.

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 4

Łukasz, u mnie takie problemy zaczęły się po dołożeniu drugiej karty grafiki, żeby móc grać na trzech monitorach - chociaż producent płyty i support (tak mi odpisali w mejlu) twierdzili, że moja mobo nie obsługuje 2-óch kart na raz (jedna PCIE a druga AGP). W BS-ach wypisany był sterownik karty grafiki. Ale innego niemogę zastosować, bo mam jedyny który obsługuje karty bardzo różne (ATI 9600 PRO 128MB AGP oraz ATI 4850 1GB PCIE).
U mnie nie wyrabia zasilacz na sto procent. Czasem daje radę grać ze dwie godziny bez problemu a czasem ledwo winda wstanie i już niebieski ekran mam. Jestem tego pewny, bo podkręciłem też procka i zaraz po dodaniu drugiej grafy były niebieskie ekrany a po lekkim zmniejszeniu podkręcenia przestały się pojawiać.Po roku czasu powoli zaczeły się pojawiać. Komp ma już 4 lata więc na pewno zasilacz się zestarzał i zakurzył. Może u Ciebie też tak jest?
Oczekuj nieoczekiwanego
Avatar użytkownika
PIEDA Dariusz
 
Posty: 1113
Dołączył(a): 05 sierpnia 2007
Lokalizacja: Gorzyce
Wiek: 34

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez Marcin Marciniec » Cz, 13 lut 2014, 20:41

Witam,
Jest to mój pierwszy post na forum. Szukam laptopa również pod kątem grania w RBR-a oraz uczestniczenia w WRSMP stąd moje pytanie czy Laptop HP HDX 18-1080EW "uciągnie" dodatkowe trasy i całą rzeszę innych modów.Bo na papierze wszystko wygląda ok i powinien uciągnąć ale praktyka często pokazuje co innego, więc prosiłbym o jakąś radę. Pozrawiam :)
Avatar użytkownika
Marcin Marciniec
 
Posty: 717
Dołączył(a): 12 lutego 2014
Lokalizacja: Gnojnica Wola
Wiek: 21

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez SNAJ Per » Cz, 13 lut 2014, 22:29

O ile tam jest M9600GT na pokładzie i do tego sensowny procek, to oryginalne odcinki i mniej wymagające nieoryginalne pociągnie. Ze średnio i mocno wymagającymi będą problemy.
if in doubt, flat out!
Avatar użytkownika
SNAJ Per
E-R Team, ZSS
 
Posty: 5185
Dołączył(a): 08 grudnia 2010
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 37

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez Marcin Marciniec » Cz, 13 lut 2014, 23:43

Ok, dzięki SNAJ Per za informacje. No nic będę szukał dalej. :przebij mur:
Avatar użytkownika
Marcin Marciniec
 
Posty: 717
Dołączył(a): 12 lutego 2014
Lokalizacja: Gnojnica Wola
Wiek: 21

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez SNAJ Per » Pt, 14 lut 2014, 09:56

Jako punkt odniesienia możesz przyjąć i5 2x2,4Ghz, 6GB RAM i GT555M. Przy ładnej pogodzie tylko kilka odcinków się tnie, przy złej (deszcz, mgła) jeszcze kolejnych kilka. ;)
if in doubt, flat out!
Avatar użytkownika
SNAJ Per
E-R Team, ZSS
 
Posty: 5185
Dołączył(a): 08 grudnia 2010
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 37

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez KUBICKI Patryk » Pt, 14 lut 2014, 16:07

Na i7-2670QM, 8GB RAM, GT540M 2GB na niektorych nowszych ss takze czasami da sie zauwazyc delikatne sciecie, choc nie nazwalbym tego nawet tak. Moze lepiej spadek plynnosci :)

Send by Taptalk
Obrazek
Avatar użytkownika
KUBICKI Patryk
 
Posty: 1289
Dołączył(a): 19 października 2009
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 28

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez Marcin Marciniec » Pt, 14 lut 2014, 22:44

No nie wiem szukam i w moich realiach cenowych ciężko będzie coś Laptopowatego znaleźć :biala flaga: i będę się musiał uzbroić w mocniejszego blaszaka co swoją drogą nie będzie złym rozwiązaniem, a przynajmniej tak mi się wydaje. -_-
Avatar użytkownika
Marcin Marciniec
 
Posty: 717
Dołączył(a): 12 lutego 2014
Lokalizacja: Gnojnica Wola
Wiek: 21

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez SNAJ Per » So, 15 lut 2014, 09:10

Jak masz miejsce na blaszaka, to idź w blaszaka. Będzie znacznie taniej. Lapek do bezproblemowej zabawy w Ryśka to niestety mocna maszyna musi już być...
if in doubt, flat out!
Avatar użytkownika
SNAJ Per
E-R Team, ZSS
 
Posty: 5185
Dołączył(a): 08 grudnia 2010
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 37

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez KUDŁA Mateusz » So, 15 lut 2014, 10:31

Przy PCcie wystarczy Ci mocne C2D, jakieś 4GB ramu i karta pokroju GTS250.
Mistrzów prostej pozdrawia pierwszy zakręt.
Avatar użytkownika
KUDŁA Mateusz
Moderator, ZSS
 
Posty: 4693
Dołączył(a): 01 września 2007
Lokalizacja: Wyżne k/Rzeszowa
Wiek: 0

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez Marcin Marciniec » So, 15 lut 2014, 19:12

Dziękuje za pomoc :spoko: no to teraz już wiem czego szukać. :D
Avatar użytkownika
Marcin Marciniec
 
Posty: 717
Dołączył(a): 12 lutego 2014
Lokalizacja: Gnojnica Wola
Wiek: 21

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez SKROBAN Adrian » N, 16 lut 2014, 07:34

Polecam ci model Lapka HP Pavilion G6-2399sa. Cenowo jest w granicach 2500 zl.
AMD Quad Core A10-4600M, AMD Radeon HD 7660G, 8GB Ramu.
Brak jakichkolwiek sciec, poza lekkim spadkiem plynnosci na deszczowym swissie.

jest ciezki do dostania, ale warto poszukac. Bedziesz na prawde zadowlony.
all or nothing...
Avatar użytkownika
SKROBAN Adrian
 
Posty: 2695
Dołączył(a): 25 lipca 2005
Lokalizacja: UK
Wiek: 1

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez SNAJ Per » Pn, 17 lut 2014, 11:04

Adrian, w jakiej rozdzielczości grasz?
if in doubt, flat out!
Avatar użytkownika
SNAJ Per
E-R Team, ZSS
 
Posty: 5185
Dołączył(a): 08 grudnia 2010
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 37

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez SKROBAN Adrian » Wt, 18 lut 2014, 15:35

1024x768, jednak monitor mam na 1366x768 i gdy probuje tak samo ustawic w RBR, pojawia sie problem dwoch ekranów ;)
all or nothing...
Avatar użytkownika
SKROBAN Adrian
 
Posty: 2695
Dołączył(a): 25 lipca 2005
Lokalizacja: UK
Wiek: 1

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez SNAJ Per » Wt, 18 lut 2014, 18:35

Ok, to trochę tłumaczy dobre osiągi. Ja latam w fullhd, więc sprzęt ma trochę więcej pracy.
if in doubt, flat out!
Avatar użytkownika
SNAJ Per
E-R Team, ZSS
 
Posty: 5185
Dołączył(a): 08 grudnia 2010
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 37

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez SKROBAN Adrian » Cz, 20 lut 2014, 04:29

W zasadzie chcialbym ustawic na wyzsza rozdzielczosc, jednak pojawia sie wyzej opisany problem. Jesli znasz jakies rozwiazanie lub kierunek ktory powinienem obrac, to prosze o pomoc ;). Odrazu zaznaczam ze kopanie w pliku rbr.ini nic nie pomoglo.
all or nothing...
Avatar użytkownika
SKROBAN Adrian
 
Posty: 2695
Dołączył(a): 25 lipca 2005
Lokalizacja: UK
Wiek: 1

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez SNAJ Per » Cz, 20 lut 2014, 11:03

A co dokładnie oznacza "problem dwóch ekranów"?
if in doubt, flat out!
Avatar użytkownika
SNAJ Per
E-R Team, ZSS
 
Posty: 5185
Dołączył(a): 08 grudnia 2010
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 37

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez SKROBAN Adrian » Cz, 20 lut 2014, 13:54

Pojawia sie dzielony ekran, cos w rodzaju multiplayera z CMR. W polowie ekranu konczy sie jeden i zaczyma sie drugi. Na aktualnej rozdzialce nie moge tez screena zrobic bo zamiast zdjecia, pojawia sie czarne tlo :).
all or nothing...
Avatar użytkownika
SKROBAN Adrian
 
Posty: 2695
Dołączył(a): 25 lipca 2005
Lokalizacja: UK
Wiek: 1

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez Marcin Marciniec » Cz, 20 lut 2014, 18:52

Adrian ja też mam rozdziałke 1366x768 i tak też ustawiłem w pliku .ini bo jak ustawie na mniejszą to mi się własnie dwa ekrany robią :niepewnosc: . Minusem jest to że nie widze Dashboardu tylko sam shift light. :cry:
Avatar użytkownika
Marcin Marciniec
 
Posty: 717
Dołączył(a): 12 lutego 2014
Lokalizacja: Gnojnica Wola
Wiek: 21

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na każdy temat

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron