Zmień rozmiar tekstu  

sprzęt w waszych kompach

Wolność wypowiedzi, dowolny temat, bez wulgaryzmów. Użycie wulgarnego słowa grozi użyciem sił wyższych ;).

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez SNAJ Per » Pn, 30 mar 2015, 20:35

RUSZKIEWICZ Rafal, jeśli grasz w FullHD, to obawiam się, że nie pociągnie. Grafika za słaba. Znaczy pociągnie 95% tras, ale te najbardziej wymagające będą najpewniej widocznie przycinać, a już na pewno o stałych 60 FPS będzie można zapomnieć.

Uwaga Dawida o składaniu jak najbardziej słuszna, choć z drugiej strony - trzeba w to trochę wysiłku włożyć. Coś za coś. ;)
if in doubt, flat out!
Avatar użytkownika
SNAJ Per
E-R Team, ZSS
 
Posty: 5185
Dołączył(a): 08 grudnia 2010
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 37

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez RUSZKIEWICZ Rafal » Pn, 30 mar 2015, 21:57

Ale co Dawid coś używanego czy konfigurator z www.proline.pl. Obecnie brat ma taki i instaluje u niego Ryśka bo czas na jakiś come back mały :) Chyba że jak masz czas zajrzyj proszę na proline i wymyśl coś sensownego :)
Jest Subaru jest Impreza <STi>
Avatar użytkownika
RUSZKIEWICZ Rafal
 
Posty: 603
Dołączył(a): 11 lutego 2006
Lokalizacja: Zgorzelec
Wiek: 29

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez Kapica Dawid » Pn, 30 mar 2015, 22:00

Wszystko zależy do jakiego $$$ szukasz sprzętu ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
Kapica Dawid
 
Posty: 263
Dołączył(a): 09 lipca 2011
Lokalizacja: SYCÓW
Wiek: 23

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez RUSZKIEWICZ Rafal » Pn, 30 mar 2015, 22:09

Maks 2500 zł :) Tylko zastanawiam się czy bazować na AMD czy Intel.
Jest Subaru jest Impreza <STi>
Avatar użytkownika
RUSZKIEWICZ Rafal
 
Posty: 603
Dołączył(a): 11 lutego 2006
Lokalizacja: Zgorzelec
Wiek: 29

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez Marcin Marciniec » Pn, 30 mar 2015, 22:44

Rafał powinno pomóc w podjęciu decyzji ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
Marcin Marciniec
 
Posty: 715
Dołączył(a): 12 lutego 2014
Lokalizacja: Gnojnica Wola
Wiek: 21

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez SNAJ Per » Pn, 30 mar 2015, 23:17

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/12c ... a2327.html

Rychu będzie fruwał, a i w codziennym użytku zestaw da radę. Można do tego jeszcze dołożyć 70-80 PLN na lepszy cooler na procka, bo standardowy pod obciążeniem będzie grał serenady. ;)
if in doubt, flat out!
Avatar użytkownika
SNAJ Per
E-R Team, ZSS
 
Posty: 5185
Dołączył(a): 08 grudnia 2010
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 37

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez RUSZKIEWICZ Rafal » Wt, 31 mar 2015, 09:26

Hehe bardzo piękny rysunek Marcin rozwiałeś moje wątpliwości :D
SNAJ Per lepszy cooler a zasilacz 450W da radę??
Jest Subaru jest Impreza <STi>
Avatar użytkownika
RUSZKIEWICZ Rafal
 
Posty: 603
Dołączył(a): 11 lutego 2006
Lokalizacja: Zgorzelec
Wiek: 29

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez Kapica Dawid » Wt, 31 mar 2015, 10:36

Obecnie żyje ze składania komputerów :p Sprawdzę co mógłbym Ci naszykować w tej cenie. Bo wydaje mi się że oryginalny win chyba nie jest dla Ciebie mega ważny?

-- Wt, 31 mar 2015, 10:58 --

W cenie 2600 mogę Ci zaproponować gotowy(złożony z wysyłką) komp o parametrach:
-i5 4590 3,3 GHz
-8 GB ramu 1600MHz
-Płyta taka jak SnajPer pisał :p
-Grafika MSI GTX 750 OC 2GB GDDR5
-Dysk 1TB
-Zasilacz Zalmana 500W
-Obudowa ZALMAN Z1 MIDI TOWER
-Nagrywara DVD LG

Nie ma tylko win oryginalnego. Ale za to i5 jest dużo bardziej wydajniejszy od i3. Na wszystkiej podzespoły gwarancja 3 lata poza dyskiem który ma gwarancję 2 lata. AMD nie polecam :p składam pc już ładnych parę lat i może z 5 tylko takich złożyłem i to tylko dlatego bo klient się uparł. Znowu przy serwisowaniu AMD grzeją się przeważnie tylko raz ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
Kapica Dawid
 
Posty: 263
Dołączył(a): 09 lipca 2011
Lokalizacja: SYCÓW
Wiek: 23

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez RUSZKIEWICZ Rafal » Wt, 31 mar 2015, 12:19

Nie no Dawid WIN niech już sobie będzie oryginalny :)
Jest Subaru jest Impreza <STi>
Avatar użytkownika
RUSZKIEWICZ Rafal
 
Posty: 603
Dołączył(a): 11 lutego 2006
Lokalizacja: Zgorzelec
Wiek: 29

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez SNAJ Per » Wt, 31 mar 2015, 23:42

RUSZKIEWICZ Rafal napisał(a):SNAJ Per lepszy cooler a zasilacz 450W da radę??

Grafika bierze 110W, i3 jakieś 55W, zaproponowane przez Dawida i5 około 85W, więc porządne 450W z zasilacza to aż nadto. Cooler to kwestia pomijalna, jak weźmie ze 3W, to będzie dużo...
if in doubt, flat out!
Avatar użytkownika
SNAJ Per
E-R Team, ZSS
 
Posty: 5185
Dołączył(a): 08 grudnia 2010
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 37

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez ZARYCHTA Daniel » Śr, 1 kwi 2015, 21:33

RUSZKIEWICZ Rafal napisał(a):Nie no Dawid WIN niech już sobie będzie oryginalny :)


Win10 będzie praktycznie darmowy. Microsoft umożliwi aktualizacje nawet z pirackich wersji. Zmieniają politykę. Skoro to juz oficjalne to po co płacić
ZARYCHTA Daniel
 
Posty: 1005
Dołączył(a): 09 czerwca 2009
Wiek: 25

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez SNAJ Per » Cz, 2 kwi 2015, 12:11

Nie będzie darmowy. Piracka 7 czy 8 zaktualizowana do 10 nadal będzie piracka. Z wszelkimi tego konsekwencjami. Decyzja o tym, czy z takiej korzystać, czy nie, zależy tylko od stopnia chińskości konkretnego usera. :P
if in doubt, flat out!
Avatar użytkownika
SNAJ Per
E-R Team, ZSS
 
Posty: 5185
Dołączył(a): 08 grudnia 2010
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 37

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez FRAJDA Daniel » Cz, 2 kwi 2015, 15:08

Dokładnie, tak jak chłopacy piszą, nie opłaca się kupować gotowych kompów takich jak podałeś na wcześniejszej stronce. Co do przycinania, to niestety ale SNAJ Per ma rację, na najbardziej wymagających trasach i tak odczujesz przycinki przy wysokiej rozdzielczości.
Przykładem mogę być ja sam, całkiem niedawno wymieniałem graty w kompie licząc na taki sam efekt jak ty, jest super, ale niektóre odcinki wyraźnie przycinają np. swiss, peyregrosse itp. zwłaszcza przy złej pogodzie.
Fakt, że gram na rozdzielczości 1920x1200
Być może te przycinki nie są związane z niedomagającym sprzętem tylko tak po prostu są zrobione i nawet na grafie za 1500zł by dalej przycinało?

Mój sprzęt to:
ASRock Z87 Extreme4 / Intel Core i5 4670K / GoodRam DDR3 Play 2x4GB 1866MHz CL9 / Asus GeForce GTX 650 Ti 1Gb / OCZ Vertex 4 SSD 128GB / 2x WD 160GB RE / Samsung HD753LJ 750GB / CoolerMaster Stacker / Thermalright HR-02 Macho B&W / Tagan 530W - U15 / Win8.1 x64 / Dell U2415

Co do zasilacza to mi spokojnie styka ten 530W, a sytemu bym nie kupował, tzn być może że 10 kupię, ale w Twojej sytuacji wolałbym tą kasę dołożyć do lepszego procka czy grafiki.
Obrazek
Avatar użytkownika
FRAJDA Daniel
 
Posty: 1308
Dołączył(a): 12 listopada 2006
Lokalizacja: Olsztynek
Wiek: 0

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez SNAJ Per » Cz, 2 kwi 2015, 23:38

Daniel, dziwne trochę. Ja jadę na GTX460 1GB, więc karcie sporo starszej i - przynajmniej teoretycznie - trochę słabszej, niż 650Ti. Reszta sprzętu bardzo zbliżona, poza brakiem SSD. Przycinek nie mam żadnych w FullHD. Niezależnie od trasy i pogody mam stałe 60 FPS (założony limit). Może coś w tle Ci bruździ?
if in doubt, flat out!
Avatar użytkownika
SNAJ Per
E-R Team, ZSS
 
Posty: 5185
Dołączył(a): 08 grudnia 2010
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 37

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez PIEDA Dariusz » Cz, 2 kwi 2015, 23:56

O patrz Daniel, też mam tę płytę główną, procek, RAM (tylko 1600). SSD mam jak RAM, też GoodRam c50 ("tylko 50 GB, ale na Win7 wystarcza), obudowa Silentum PC Brutus -tak tu byłem patryjotą :) ), jakiegoś starego HDD samsunga 500GB, chłodzenie rijintek Themis, zasilacz Chieftec GPS 600W, no i karta graficzna GTX770 2GB. Ale, mam 3x 1600x900 (chociaż 3x 1920x1080 też daje radę) i nie mam przycięć. System Windows 7. Też sam składałem to co chciałem B)

Takie pytanie, próbowałeś podkręcać procek na tej płycie głównej? Jeśli tak, to do jakich stabilnych wartości doszedłeś?
Oczekuj nieoczekiwanego
Avatar użytkownika
PIEDA Dariusz
 
Posty: 1113
Dołączył(a): 05 sierpnia 2007
Lokalizacja: Gorzyce
Wiek: 34

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez SNAJ Per » Pt, 3 kwi 2015, 07:44

FRAJDA Daniel napisał(a):a sytemu bym nie kupował, tzn być może że 10 kupię, ale w Twojej sytuacji wolałbym tą kasę dołożyć do lepszego procka czy grafiki.

Tak mi jeszcze przyszło do głowy - "lewe" wersje windowsów często są odpowiednio "przygotowane" przez tych, którzy je wypuścili do sieci. I potem ktoś się może dziwić, że mu Rychu tnie, a to tylko jego komp bierze właśnie udział w ataku DDoS na jakąś stronę, która chwilę wcześniej komuś podpadła...

Jeszcze jeden argument za tym, żeby nie oszczędzać na takich rzeczach. :-P

A 770 to smok w porównaniu do wcześniej omawianych kart. Przycięcia na takim sprzęcie oznaczałyby już jakiś gruby problem z resztą kompa...
if in doubt, flat out!
Avatar użytkownika
SNAJ Per
E-R Team, ZSS
 
Posty: 5185
Dołączył(a): 08 grudnia 2010
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 37

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez PIEDA Dariusz » Pt, 3 kwi 2015, 11:48

Może i smok, ale mu trzy razy tyle na garb wrzuciłem :) w rfactor1 4842x900 w multi z ponad 20-toma przeciwnikami na starcie spokojnie jest 60 fps. W RBR na takich samych ustawieniach spokojnie ponad 100 fps jest :) chociaż niektóre oesy mają momentami konkretne spadki.
Oczekuj nieoczekiwanego
Avatar użytkownika
PIEDA Dariusz
 
Posty: 1113
Dołączył(a): 05 sierpnia 2007
Lokalizacja: Gorzyce
Wiek: 34

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez FRAJDA Daniel » Pt, 3 kwi 2015, 13:05

PIEDA Dariusz napisał(a):O patrz Daniel, też mam tę płytę główną, procek, RAM (tylko 1600). SSD mam jak RAM, też GoodRam c50 ("tylko 50 GB, ale na Win7 wystarcza), obudowa Silentum PC Brutus -tak tu byłem patryjotą :) ), jakiegoś starego HDD samsunga 500GB, chłodzenie rijintek Themis, zasilacz Chieftec GPS 600W, no i karta graficzna GTX770 2GB. Ale, mam 3x 1600x900 (chociaż 3x 1920x1080 też daje radę) i nie mam przycięć. System Windows 7. Też sam składałem to co chciałem B)
Takie pytanie, próbowałeś podkręcać procek na tej płycie głównej? Jeśli tak, to do jakich stabilnych wartości doszedłeś?


No nie dziwię się bo to dość chodliwy sprzęt był parę miesięcy temu jak kupowałem, i na benchmarku widziałem sporo osób używa takiego zestawu mobo+cpu. Ja z kolei przymierzam się do zakupu GTX 770 co by popykać w GTAV :)
Sprzęt kupiłem sporo na wyrost (mobo+cpu), poza RBRem nie gram w nic, więc nie próbowałem kręcić procka bo i nie widziałem takiej potrzeby a nie wierzę że przycinki mam przez za słaby procek. Prędzej myślałem że grafa nie domaga przy rozdziałce 1920x1200.

Choć dziś pomyślałem o tym o czym wyżej napisał Snajper, faktycznie lewy system może coś mieć uruchomione w tle, ale nie znam się na tyle, żeby to w jakiś sposób zweryfikować. Snaj może pomożesz znaleźć przyczynę przycinania RBR'a ?
Fakt w tle mam uruchomione jakieś bzdety jak gg, profiler, jakieś bzdety zainstalowane razem ze sterownikami płyty głównej (xfast lan,xfast usb, splashtop, intel rapid, asrock app shop)
Aha jeszcze jedna rzecz, system mam na dysku SSD, Rysiek z kolei stoi już na Samsung HD753LJ.

Wracając do tematu Rafała, to uważam że lepiej jak teraz kasę zainwestuje w coś innego niż system, spróbuje sobie Win 7 czy 8 a później jak będzie chciał to dokupi system. Ja przynajmniej bym tak zrobił ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
FRAJDA Daniel
 
Posty: 1308
Dołączył(a): 12 listopada 2006
Lokalizacja: Olsztynek
Wiek: 0

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez RUSZKIEWICZ Rafal » Pt, 3 kwi 2015, 17:39

Dobra ejj chłopaki spoko zluzujcie trochę. Ja nie potrzebuje jakiś mega hiper ultra HD i rozdzielczośći 10000000000000x1000000000000000 <sorry że teraz piszę ale jakoś mi to umkło w dyskusji> Jak ja ogniem idę po odcinku to nie mam czasu patrzeć czy kamyczek leży na drodze czy w oknie jakaś Helga mi macha. Ja zawsze grałem to co jest oryginalnie w grze i nigdy nie grzebałem w plikach Ryśka żeby sobie zmieniać rozdzielczość czy coś w ten deseń. Mi chodzi głównie o płynność nowych tras który mój komp na karcie jeszcze a AGP już nie ogarnia. I jak tutaj dyskusja rozgorzała to może zapytam czemy na WIN8 wywala mi do pulpitu??
Ostatnio edytowano Pt, 3 kwi 2015, 22:15 przez RUSZKIEWICZ Rafal, łącznie edytowano 1 raz
Jest Subaru jest Impreza <STi>
Avatar użytkownika
RUSZKIEWICZ Rafal
 
Posty: 603
Dołączył(a): 11 lutego 2006
Lokalizacja: Zgorzelec
Wiek: 29

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez SNAJ Per » Pt, 3 kwi 2015, 20:11

To już na 99,9% nie wina hardware'u, tylko instalacji czegoś w grze...
if in doubt, flat out!
Avatar użytkownika
SNAJ Per
E-R Team, ZSS
 
Posty: 5185
Dołączył(a): 08 grudnia 2010
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 37

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez Kapica Dawid » So, 4 kwi 2015, 00:44

U mnie widać spadek klatek po pauzie ( sekunda może dwie) :p a obecnie poza procem który jest i tak mocny to mam raczej w miarę ok sprzęt:

i5 2500k,
grafa R9 290x OC 4gb gddr5
16 gb ramu 1600mhz (2x8gb kingston)
dysk kingstona 120 gb ssd i 2tb zwykłego(na nim rysiek ma swoją osobną partycje)
zasilacz coolermastera 600w
chłodzenie Scythe ninja 3 (chyba najlepsze jakie testowałem ;) )
płyta jak i grafa z gigabyte ale modelu płyty nie pamiętam :p
a wszystko to upchane :D w CoolerMaster cosmos 1.

A spadki są po pauzie i nawet monitorowałem procesy itp i nic nie pokazało. A co ciekawe przed tym jak weszło ngp to wszystko było ok :p
Obrazek
Avatar użytkownika
Kapica Dawid
 
Posty: 263
Dołączył(a): 09 lipca 2011
Lokalizacja: SYCÓW
Wiek: 23

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez FRAJDA Daniel » So, 4 kwi 2015, 11:37

Dawid na temat tych niskich fpsów po pauzie pisał sam WorkerBee w temacie NGP, bo też z tym walczyłem :)

WorkerBee napisał(a):
FRAJDA Daniel napisał(a):Natomiast jeśli tylko wcisnę pauze i odpauzuje grę to znów zaczyna przycinać przez kilka-kilkanaście sekund, tak jakby coś w tym momencie się doczytywało i znów jest Ok do momentu pauzy.
Może to nie jest jakieś uciążliwe, muszę tylko uważać gdzie zatrzymuję grę bo jak robię to gdzieś w zakręcie i później wracam to efekty chyba sami wiecie jakie są ;)
Dzieje się tak tylko gdy wyżej wspomniane opcje są ustawione inaczej niż na 0.


This behaviour is by design.

Anytime you PAUSE the game and RESUME again, adaptive FFB is recalibrated.
So no need to worry, just don't pause while driving with 180kph through a corner ... ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
FRAJDA Daniel
 
Posty: 1308
Dołączył(a): 12 listopada 2006
Lokalizacja: Olsztynek
Wiek: 0

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez PIEDA Dariusz » So, 4 kwi 2015, 23:21

Dawid, nie wiem czy to może mieć znaczenie, ale z niektórymi grami (silniki) karty AMD gorzej sobie radzą niż NVIDIA - wina sterowników. Tak jest np w rfactor.

Daniel, ja mam ssd tylko na system, nawet niektóre programy instaluje na hdd w specjalnym folddrze co by tego ssd specjalnie nie zaśmiecać. I RBR, CZY rf mam na hdd - jakoś specjalnie z tego powodu nie cierpię.

Rafał, tu nie chodzi o to żeby widzieć każdy kamyczek, tylko są trasy, na których rysio biegnie jak oszalały -na moim starym sprzęcie z przed 6 lat oryginalne trasy to było rzędu 300fps (1280x1024) a takie pekla, berghaim czy swiss to już ledwo w granicach 100fps! A co do zmiany rozdzielczości w pliku - to raczej jest to obowiązkowe jeśli masz nowy monitor (16:9, 16:10), żeby proporcje obrazu zachować.
Oczekuj nieoczekiwanego
Avatar użytkownika
PIEDA Dariusz
 
Posty: 1113
Dołączył(a): 05 sierpnia 2007
Lokalizacja: Gorzyce
Wiek: 34

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez Sowa Slawomir » Śr, 22 kwi 2015, 16:07

nie do końca jestem przekonany co do tematy w którym to pisze ale...

sprawa jest taka że gdy chciałem zainstalować pach v101 wyskoczył komunikat że jest on tylko do wersji angielskiej gry ma ktoś może wszystkie pache i te inne dziadostwa do rozpoczęcia gry online ?
OesRecords Rally Team...
Avatar użytkownika
Sowa Slawomir
 
Posty: 191
Dołączył(a): 30 sierpnia 2011
Lokalizacja: Przemyśl \ Żurawica
Wiek: 19

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez RUBAJCZYK Michal » Śr, 22 kwi 2015, 18:11

Tak ma być :) Najpierw 1.01, później 1.02 - tam już jest chyba wersja polska. Reszta to już na RBR Czech:
- Plugin: http://rbr.onlineracing.cz/index.php?ac ... oad&cat=14
- Plugin NGP: http://rbr.onlineracing.cz/index.php?ac ... d&cat=1174
Wheel Stand Pro VRT https://www.facebook.com/RSTeamvirtualrally?fref=ts Wheel Stand Pro VRT!
Avatar użytkownika
RUBAJCZYK Michal
 
Posty: 338
Dołączył(a): 15 czerwca 2011
Lokalizacja: Godowa k/Strzyżowa
Wiek: 22

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez ZARNOWSKI Mateusz » Cz, 30 kwi 2015, 13:30

Pany pytanie, w temacie sprzętu komputerowego już jakiś czas nie jestem, a chcę złożyć coś nowego.

Najpierw kupiłem kompa do Colina 04, potem do pierwszego DiRTa, a teraz... chcę pośmigać w DiRT Rally :rotlf:

Mój sprzęt (z najważniejszych):
-Procesor Athlon X2, 2,4ghz
-Płyta główna MSI ms-7501
-Grafika Asus GeForce 9600GT 512MB

Reszty nie będę pisał, bo wiadomo że RAMu muszę sobie dorzucić i dysk większy itd.

Myślę nad:
Grafiką GTX 470
I prockiem AMD Phenom II X4 940 BLACK EDITION 4x3GHz

Poleciałby mi na tym nowy DiRT np. na medium?
Nie ukrywam, że i w Project C.A.R.S. bym pograł :D

Z góry dzięki.
Avatar użytkownika
ZARNOWSKI Mateusz
 
Posty: 51
Dołączył(a): 09 lutego 2015
Wiek: 19

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez zarowka » Pt, 23 wrz 2016, 14:55

U mnie taka maszynka:

gtx770
procek: e400
12GB RAM
24 calowy monitor
bezprzewodowa myszka i klawiatura
Płyta główna: Asus Deluxe p5q B)
zarowka
 
Posty: 2
Dołączył(a): 23 września 2016
Lokalizacja: wąchock
Wiek: 33

Re: sprzęt w waszych kompach

Postprzez reemp » Cz, 6 paź 2016, 12:12

Mi po awarii na 3 miesiace zostaje laptop, ale radzi sobie dobrze z grami :)
GTX960m
i7 - 4720HQ
16 GB RAM
15,5"
Myszka: Steelseries Sensei
Ulubiona obecnie gra wyścigowa: GRID 2 :D Najbardziej toxic gra ever Prywatnie Kamila - księgowa, 28 lat.
reemp
 
Posty: 1
Dołączył(a): 06 października 2016
Wiek: 28

Poprzednia strona

Powrót do Na każdy temat

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości