Zmień rozmiar tekstu  

DIY - Do It Yourself

Wolność wypowiedzi, dowolny temat, bez wulgaryzmów. Użycie wulgarnego słowa grozi użyciem sił wyższych ;).

Re: DIY - Do It Yourself

Postprzez wojtirz » Śr, 22 sty 2014, 08:04

Gumy najlepsze :lol: no i po ogórach w tym roku!
Zamiast krwi benzyna, zamiast serca turbina...
Avatar użytkownika
wojtirz
Administrator
 
Posty: 1374
Dołączył(a): 10 września 2007
Lokalizacja: Rzeszów
Wiek: 88

Re: DIY - Do It Yourself

Postprzez GRODZKI Patryk » Śr, 22 sty 2014, 15:14

Hehe, testowałem rozne gumki, sprezyny itp... Ale te od sloikow sa najlepsze, dosc sztywne, dobrze wajcha odbija :)
Obrazek
Avatar użytkownika
GRODZKI Patryk
 
Posty: 270
Dołączył(a): 23 stycznia 2011
Wiek: 20

Re: DIY - Do It Yourself

Postprzez RUDZINSKI Pawel » Śr, 22 sty 2014, 16:14

Patryk, jak siostra na rowerze teraz bedzie jezdzila, skoro ukradles jej chwyt z kierownicy do swojego hamulca? :lol: dobra konstrukcja :spoko:
Obrazek
Avatar użytkownika
RUDZINSKI Pawel
Moderator, ZSS
 
Posty: 3043
Dołączył(a): 09 sierpnia 2007
Lokalizacja: Warszawa/Kraków
Wiek: 26

Re: DIY - Do It Yourself

Postprzez GRODZKI Patryk » Śr, 22 sty 2014, 23:41

A niech jezdzi bez trzymania wkoncu rbr wazniejszy. :)
Obrazek
Avatar użytkownika
GRODZKI Patryk
 
Posty: 270
Dołączył(a): 23 stycznia 2011
Wiek: 20

Ręczny z pada, analog problem z osią.

Postprzez OLSZEWSKI Norbert » Śr, 19 lut 2014, 13:13

Witam, skonstruowałem sobie wczoraj do rbr'a ręczny, jednak ręczny w łopatce jest dość uciążliwy i mam taki problem gdyż gałka analoga w pozycji centralnej uznawana jest w grze jako oś która jest w połowie zamiast być w pozycji 0. Przez co mam ciągle zaciągnięty ręczny do połowy. Próbowałem prze kalibrować pad i udało się zmienić działanie osi lecz jest to jednorazowe po ponownym uruchomieniu komputera muszę kalibrować pad od nowa co jest uciążliwe. Próbowałem programu Dx ale kompletnie nie mam pojęcia jak to przestawić aby działało.

poniżej zdjęcia.. totalna prowizorka więc nie wnikać w jakość wykonania ;p ważne, że spełnia swoje zadanie :)

Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
OLSZEWSKI Norbert
 
Posty: 24
Dołączył(a): 20 grudnia 2012
Wiek: 22

Re: DIY - Do It Yourself

Postprzez SNAJ Per » Śr, 19 lut 2014, 16:01

Obstawiałbym, że trzeba martwą strefę rozciągnąć na połowę zakresu. Daj screena z ustawień DxTweaka dla tej osi w padzie, to wymyślimy, jak to poustawiać.
if in doubt, flat out!
Avatar użytkownika
SNAJ Per
E-R Team, ZSS
 
Posty: 5185
Dołączył(a): 08 grudnia 2010
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 37

Re: DIY - Do It Yourself

Postprzez OLSZEWSKI Norbert » Śr, 19 lut 2014, 18:42

tak to wygląda :) kombinowałem już na kilka sposobów i nie mam pojęcia jak zmusić to aby poprawnie dało się używać w rbr..

Obrazek
Avatar użytkownika
OLSZEWSKI Norbert
 
Posty: 24
Dołączył(a): 20 grudnia 2012
Wiek: 22

Re: DIY - Do It Yourself

Postprzez PIEDA Dariusz » Cz, 20 lut 2014, 12:32

A dobrą oś ustawiasz? Włącz DXTweak i poruszaj "ręcznym" i sprawdź która oś (x,y,z,) sie porusza i jak?
Widzę, że oś (obrót z)masz zmieniony (przynajmniej na wykresie) a dane min,cen i max masz standardowe - czyli coś ty jest nie tak. Spróbuj tak
min 0
cen 63
max 127
Apply i srawdź efekty (jak te suwaki się przesuwają po lewej i w RBR w menu >kontroler>
Jak nie działa to spróbuj odwrotnie:
min 127
cen 63
max 0

A na koniec dla poprawy możesz min i max troszkę poprawić (np z min 0 na 5 a max z 127 na 122) aby dodać martwą strefe na początku i żeby szybciej przed końcem był max - dla komfortu :)
Oczekuj nieoczekiwanego
Avatar użytkownika
PIEDA Dariusz
 
Posty: 1113
Dołączył(a): 05 sierpnia 2007
Lokalizacja: Gorzyce
Wiek: 34

Re: DIY - Do It Yourself

Postprzez OLSZEWSKI Norbert » Cz, 20 lut 2014, 12:58

Oś odpowiedzialna za "ręczny" to oś obrót Z, wszystkie osie mają taki sam wykres, problem w tym, że której osi bym nie wybrał to rysiek bierze cały zakres ruchu gałki za oś a nie tylko jak to naprawdę działa od centralnego położenia do dołu.. w ryśku początek osi jest po wypchnięciu gałki do góry..; / a co do ustawień które podałem spróbuję po powrocie z pracy ogarnąć i napisze jakie rezultaty.

@edit
Udało mi się :)
Tak wyglądają prawidłowe ustawienia, jak by ktoś kiedyś miał taki problem to na screnie widać prawidłowe wartośći

Obrazek
Avatar użytkownika
OLSZEWSKI Norbert
 
Posty: 24
Dołączył(a): 20 grudnia 2012
Wiek: 22

Dwa kontrolery w RBR

Postprzez ShiveX » Śr, 8 paź 2014, 17:10

Cześć wszystkim. Mam pewien problem. Zrobiłem do rbr hamulec reczny i wziąłem z drugiej kierownicy przycisk żeby on działał. Teraz jest problem bo gdy mam podpięte przyciski z kierownicy to czyta mi w grze jako kontroler domyślny. Jeźdze na dfgt i ją czyta jako drugą kierownice. Nie mogę wybrać opcji Force feedback a z dfgt działaja przyciski. Natomiat z tej drugiej kierownicy działa wszystko. Druga kierownica nie ma Force feedback. I tu do was pytanie, czy jest możliwość ustawić żeby czytało poprawnie DFGT a z tej drugiej działał tylko przycisk? Przeszukałem całe forum i nie znalazłem odpowiedzi na takie pytanie. No albo że ja jestem ślepy. :D Z góry dzięki. :)
ShiveX
 
Posty: 2
Dołączył(a): 13 września 2014
Wiek: 17

Re: DIY - Do It Yourself

Postprzez RUDZINSKI Pawel » Cz, 9 paź 2014, 00:06

BRODA Patryk napisał(a):Pytanie do tych, ktorzy juz ogarneli hamulec reczny z pada... otoz przerobilem sobie pada na hamulec reczny, ale gryzie sie z kierownica, tzn albo kierownica dziala w rysiu albo pad, zarowno z oryginalnymi sterownikami do pada, jak i bez. Zna ktos rozwiazanie mojego problemu? Z gory dziekuje :)

PIEDA Dariusz napisał(a):a w logitech profilerze masz do kierownicy zaznaczoną opcję coś kontroler as ID 0? To powoduje, że kiera jest pierwszym urządzeniem - zawsze a inne są wykrywane i ustawiane na kolejnym miejscach. Coś jak master i slave w dyskach :)


Sprobuj tego moze :)
Obrazek
Avatar użytkownika
RUDZINSKI Pawel
Moderator, ZSS
 
Posty: 3043
Dołączył(a): 09 sierpnia 2007
Lokalizacja: Warszawa/Kraków
Wiek: 26

Re: DIY - Do It Yourself

Postprzez ShiveX » Śr, 15 paź 2014, 17:15

Juz wszystko działa. Dzięki za pomoc. :)
ShiveX
 
Posty: 2
Dołączył(a): 13 września 2014
Wiek: 17

Re: DIY - Do It Yourself

Postprzez Paweł Kaluscha » Cz, 20 lis 2014, 14:11

GRODZKI Patryk napisał(a):A to moj hamulec reczny, zrobiony z joya. Zaraz ide testowac :)

http://pokazywarka.pl/fhk0td/#zdjecie9953259

Jak tam to się sprawuje jeśli można wiedzieć?
Egzystuję dzięki RBR. Cieszyć się czy płakać?(...)
Avatar użytkownika
Paweł Kaluscha
 
Posty: 3980
Dołączył(a): 16 maja 2004
Lokalizacja: z WRCławia
Wiek: 0

Re: DIY - Do It Yourself

Postprzez ZWARDON Damian » N, 10 maja 2015, 14:33

W czwartym odcinku programu "Jak z niczego zrobić coś" na antenie TVN Turbo, gościu pokazuje jak zrobić sekwencyjną skrzynie biegów. W ramach ciekawostki na końcu programu testuje ją Tomek Kuchar grając w RBR :D
http://www.tvnturbo.pl/aktualnosci,1850 ... 67424.html
Nagrania całego odcinka jeszcze w internecie nie widziałem
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
ZWARDON Damian
 
Posty: 281
Dołączył(a): 16 sierpnia 2009
Lokalizacja: Wrocław / Kłodzko
Wiek: 21

Re: DIY - Do It Yourself

Postprzez BERNATOWICZ Dawid » Cz, 14 maja 2015, 21:17

Wydaję mi się, że dodali instrukcję wykonania, których wcześniej nie było. Teraz tylko przydałby się nagrany odcinek żeby mieć jakieś rozpoznanie czy wszystko idzie w dobrym kierunku..
Avatar użytkownika
BERNATOWICZ Dawid
 
Posty: 375
Dołączył(a): 25 maja 2011
Lokalizacja: Świdnica
Wiek: 17

Re: DIY - Do It Yourself

Postprzez RUBAJCZYK Michal » Pn, 21 gru 2015, 00:29

Trafiłem dzisiaj na ten odcinek i solidnie to wyglądało. Z tego co wyliczyli w programie to koszt wykonania ok. 55zł.

http://www.tvnturbo.pl/aktualnosci,1850 ... 67397.html - tutaj opis wykonania

http://player.pl/programy-online/jak-z- ... ?atpl#play - link do oglądnięcia odcinka :)
Wheel Stand Pro VRT https://www.facebook.com/RSTeamvirtualrally?fref=ts Wheel Stand Pro VRT!
Avatar użytkownika
RUBAJCZYK Michal
 
Posty: 338
Dołączył(a): 15 czerwca 2011
Lokalizacja: Godowa k/Strzyżowa
Wiek: 22

Re: DIY - Do It Yourself

Postprzez GORA Piotrek » Śr, 23 gru 2015, 17:05

ZWARDON Damian napisał(a):W czwartym odcinku programu "Jak z niczego zrobić coś" na antenie TVN Turbo, gościu pokazuje jak zrobić sekwencyjną skrzynie biegów. W ramach ciekawostki na końcu programu testuje ją Tomek Kuchar grając w RBR :D
http://www.tvnturbo.pl/aktualnosci,1850 ... 67424.html
Nagrania całego odcinka jeszcze w internecie nie widziałem

a to wszystko nie chwaląc się nagrywanie u mnie na chacie ;) miałem w rękach oczywiście ten shifter i byl ok... ale z drewna. jak chcecie fajna sekwencje to polecam przerobić selespeed shifter od Alfy.

Wysłane z tapatalk
Avatar użytkownika
GORA Piotrek
 
Posty: 75
Dołączył(a): 12 września 2010
Lokalizacja: Wrocław
Wiek: 32

Re: DIY - Do It Yourself

Postprzez ZUBRZYCKI Maciej » Cz, 14 sty 2016, 00:52

Witajcie

Jakiś czas temu wróciłem do "Ryśka" - a teraz odkurzyłem mojego SimDasha i zegary - dopiero teraz jest super :D

Wielka prośba do tych co używają SimDasha - czy możecie mi podać przy jakich obrotach ma migać dioda w poszczególnych klasach aut na pluginie NGP (jeżeli można to wszystkie klasy)

Z góry dziękuje
Obrazek
Avatar użytkownika
ZUBRZYCKI Maciej
 
Posty: 389
Dołączył(a): 07 września 2008
Wiek: 0

Re: DIY - Do It Yourself

Postprzez Marcin Marciniec » Cz, 14 sty 2016, 11:50

Otwierasz plik common(najlepiej notatnikiem) w fizyce danego samochodu i którejś linijce są obroty dla danego biegu przy których trzeba przerzucić na następny. WRC to niemal do odcinki trza kręcić eNki jakieś 4700.
Avatar użytkownika
Marcin Marciniec
 
Posty: 717
Dołączył(a): 12 lutego 2014
Lokalizacja: Gnojnica Wola
Wiek: 21

Poprzednia strona

Powrót do Na każdy temat

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

cron