Zmień rozmiar tekstu  

Rozdzielczość

Wszystko na temat Richard Burns Rally

Re: Rozdzielczość

Postprzez damian1400 » Pn, 18 cze 2012, 16:13

Przeinstalowanie niestety nic nie pomaga :(
damian1400
 
Posty: 6
Dołączył(a): 15 czerwca 2012
Wiek: 18

Re: Rozdzielczość

Postprzez SNAJ Per » Pn, 18 cze 2012, 16:30

A jak ustawisz 800x600 i w oknie, to też się wykłada?
if in doubt, flat out!
Avatar użytkownika
SNAJ Per
E-R Team, ZSS
 
Posty: 5185
Dołączył(a): 08 grudnia 2010
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 37

Re: Rozdzielczość

Postprzez damian1400 » Pn, 18 cze 2012, 16:45

Tak, jak ustawie na jeszcze niższą rozdziałke niż 800x600 to nic się nie pojawia tylko czarny ekran.

ps. ten błąd co wyskakuje to chyba nie z kompa tylko z monitora się wyświetla
damian1400
 
Posty: 6
Dołączył(a): 15 czerwca 2012
Wiek: 18

Re: Rozdzielczość

Postprzez ŁUCZAK Pawel » Pn, 18 cze 2012, 18:51

damian1400, odpal w oknie i zobacz czy bedzie to samo. Podejrzewam, ze masz zle odswiezanie i dlatego monitor Ci odmawia wspolpracy. Pisze z tabletu, nie mam nawet jak sprawdzic jaka linia za to odpowiada w ini.
"Biednemu wiatr w oczy i panewki w dupę...."
Paweł 'topdrive' Łuczak
Avatar użytkownika
ŁUCZAK Pawel
E-R Team
 
Posty: 433
Dołączył(a): 28 marca 2008
Lokalizacja: Kraków/Dobczyce
Wiek: 27

Re: Rozdzielczość

Postprzez damian1400 » Pn, 18 cze 2012, 23:34

A możecie powiedzieć jaki skrót klawiszowy odpowiada za odpalenie w oknie? Bo SHIFT + Enter nie działa, chyba że jakoś inaczej się to uruchamia?
damian1400
 
Posty: 6
Dołączył(a): 15 czerwca 2012
Wiek: 18

Re: Rozdzielczość

Postprzez Michal CZERNICKI » Wt, 19 cze 2012, 10:42

W folderze z grą włącz notatnikiem plik RichardBurnsRally.ini, odszukaj linijkę:
Fullscreen = true

i zmień true na false.
Avatar użytkownika
Michal CZERNICKI
 
Posty: 791
Dołączył(a): 30 kwietnia 2007
Lokalizacja: Świdnica
Wiek: 25

Re: Rozdzielczość

Postprzez damian1400 » Wt, 19 cze 2012, 12:17

Ok dzięki wielkie, odpaliłem z okna i wszystko działa jak należy. Więc wychodzi na to że @ŁUKACZ Paweł miałeś rację z tym odświeżaniem, teraz co zrobić aby temu zaradzić?
damian1400
 
Posty: 6
Dołączył(a): 15 czerwca 2012
Wiek: 18

Re: Rozdzielczość

Postprzez NASUCINSKI Marek » Wt, 19 cze 2012, 17:54

Możesz zaaplikować plugina o nazwie FixUp, dzięki któremu możesz grać w RBR'a w oknie i nie robi to żadnej różnicy w wyglądzie, bo gra działa i wygląda jakby była odpalona na pełnym ekranie, z tym, że widać kursor myszki (co w niczym nie przeszkadza, można go przecież schować w róg ekranu). Plugin daje też możliwość wychodzenia na pulpit i wracania do gry co wcześniej było niemożliwe. Osobiście korzystam i nie narzekam, oprócz tych rzeczy co wymieniłem jest jeszcze pare fajnych i przydatnych funkcji :)
http://www.zachowajto.pl/xHMioBM/rbr-fixup-1-7-rar
Avatar użytkownika
NASUCINSKI Marek
 
Posty: 81
Dołączył(a): 02 grudnia 2010
Lokalizacja: Marki
Wiek: 18

Re: Rozdzielczość

Postprzez damian1400 » Wt, 19 cze 2012, 17:59

Dzieki za pomoc oraz za linka, ale już zostawie tak jak jest, to że jest w oknie w niczym mi nie przyszkadza, ważne że działa :)
Dzieki jeszcze raz wszystkim za pomoc.
damian1400
 
Posty: 6
Dołączył(a): 15 czerwca 2012
Wiek: 18

Re: Rozdzielczość

Postprzez Bartosz DELCZYK » So, 25 sie 2012, 13:48

Fixup działa wam na windowsie 7 ? :)
MotoRevo RBR Team GO !!!
eSKY.pl Rally Team GO !!!
Avatar użytkownika
Bartosz DELCZYK
 
Posty: 78
Dołączył(a): 07 sierpnia 2011
Wiek: 1

Re: Rozdzielczość

Postprzez PYSZNY Marcin » So, 25 sie 2012, 13:49

Mi działa ;)
Avatar użytkownika
PYSZNY Marcin
 
Posty: 1242
Dołączył(a): 21 października 2007
Lokalizacja: Wodzisław Śląski/Katowice
Wiek: 25

Re: Rozdzielczość

Postprzez NASUCINSKI Marek » So, 25 sie 2012, 14:27

Mi również.
Avatar użytkownika
NASUCINSKI Marek
 
Posty: 81
Dołączył(a): 02 grudnia 2010
Lokalizacja: Marki
Wiek: 18

Re: Rozdzielczość

Postprzez Bartosz DELCZYK » So, 25 sie 2012, 17:16

Mi niestety nie. Skopiowałem wszystko do folderu Plugins, w grze wchodzę w opcje później w Plugins i tam mam rbr test plugin, rbr tournament, zfix no i fixup, ale jak wejdę na pulpit, a później chcę wrócić do gry to słyszę tylko dźwięk i ekran jest czarny. Wiecie z czym jest problem ? Może nie mam jakiegoś pliku albo coś innego :??:
MotoRevo RBR Team GO !!!
eSKY.pl Rally Team GO !!!
Avatar użytkownika
Bartosz DELCZYK
 
Posty: 78
Dołączył(a): 07 sierpnia 2011
Wiek: 1

Re: Rozdzielczość

Postprzez PYSZNY Marcin » So, 25 sie 2012, 17:50

A uruchamiasz ryśka jako administrator?
Avatar użytkownika
PYSZNY Marcin
 
Posty: 1242
Dołączył(a): 21 października 2007
Lokalizacja: Wodzisław Śląski/Katowice
Wiek: 25

Re: Rozdzielczość

Postprzez Bartosz DELCZYK » So, 25 sie 2012, 18:46

Nie wiem co było przyczyną, ale zrobiłem reinstal rysia i teraz wszystko śmiga :D . Fajny ten fixup :)
MotoRevo RBR Team GO !!!
eSKY.pl Rally Team GO !!!
Avatar użytkownika
Bartosz DELCZYK
 
Posty: 78
Dołączył(a): 07 sierpnia 2011
Wiek: 1

Re: Rozdzielczość

Postprzez MATUSIK Paweł » Śr, 29 sie 2012, 16:34

Mam taki problem, chciałem grać w oknie lub w fix, bo mnie wywala do pulpitu często a wrócić już się nie da :/

Gdy w inni mam ustawione
Fullscreen = true
XRes = 1024
YRes = 768
To wszystko działa idealnie tylko jakość słaba i nie mam okna

Gdy mam
Fullscreen = false
XRes = 1024
YRes = 768
To otwiera mi się w oknie, ale nie mam napisów menu

Gdy mam
Fullscreen = false
XRes = 1366
YRes = 768
To niby wszystko działa i jest pięknie, ale ucina mi zegar

Gdy dam
Fullscreen = false
XRes = 1281
YRes = 769
To gra mi sie nie wł bo wyskakuje jakiś error directa

dobra ustawiłem z powrotem
Fullscreen = true
XRes = 1024
YRes = 768

i teraz chciałem dać tego FIX

skopiowałem FIXa zrobił mi się plik inni wszędzie mam na 1
wchodzę do gry, ale nie mam myszki, wchodzę w plugin jest fix, wchodzę w ustawienia nic mi sie nie da ruszyć

Więc co trzeba zrobić ?

a gdy wł FIX i dam
Fullscreen = false
XRes = 1366
YRes = 768
To już w ogóle mam tak jakby 2 RBRy wł jedno duże okno z tyłu i jedno małe 4:3 z przodu

MONITOR MAM USTAWIONY NA 1366x768
Avatar użytkownika
MATUSIK Paweł
 
Posty: 602
Dołączył(a): 28 marca 2011
Wiek: 25

Re: Rozdzielczość

Postprzez ŁUCZAK Pawel » Śr, 29 sie 2012, 17:18

MATUSIK Paweł, zagraj w 1367x769 ;). Wszystko powinno być ok.
"Biednemu wiatr w oczy i panewki w dupę...."
Paweł 'topdrive' Łuczak
Avatar użytkownika
ŁUCZAK Pawel
E-R Team
 
Posty: 433
Dołączył(a): 28 marca 2008
Lokalizacja: Kraków/Dobczyce
Wiek: 27

Re: Rozdzielczość

Postprzez MATUSIK Paweł » Śr, 29 sie 2012, 17:55

Could not find any compatible Direct3D devices. RBR will now exit.
Mówi DirectX9
Avatar użytkownika
MATUSIK Paweł
 
Posty: 602
Dołączył(a): 28 marca 2011
Wiek: 25

Re: Rozdzielczość

Postprzez ŁUCZAK Pawel » Śr, 29 sie 2012, 18:48

MATUSIK Paweł, fullscreen true? przestaw na false ;)
"Biednemu wiatr w oczy i panewki w dupę...."
Paweł 'topdrive' Łuczak
Avatar użytkownika
ŁUCZAK Pawel
E-R Team
 
Posty: 433
Dołączył(a): 28 marca 2008
Lokalizacja: Kraków/Dobczyce
Wiek: 27

Re: Rozdzielczość

Postprzez MATUSIK Paweł » Śr, 29 sie 2012, 19:10

Nadal wyskakuje ten sam komunikat :/
Avatar użytkownika
MATUSIK Paweł
 
Posty: 602
Dołączył(a): 28 marca 2011
Wiek: 25

Re: Rozdzielczość

Postprzez DamianBoncela » Śr, 29 sie 2012, 22:43

Dlaczego jak sie gra na oknie to laguje ? Da sie to jakos obejsc ?
Avatar użytkownika
DamianBoncela
 
Posty: 206
Dołączył(a): 02 listopada 2010
Lokalizacja: Skierniewice
Wiek: 20

Re: Rozdzielczość

Postprzez PYSZNY Marcin » Śr, 29 sie 2012, 23:09

Oto jest pytanie :huh:
Avatar użytkownika
PYSZNY Marcin
 
Posty: 1242
Dołączył(a): 21 października 2007
Lokalizacja: Wodzisław Śląski/Katowice
Wiek: 25

Re: Rozdzielczość

Postprzez ZYZAK Damian » Cz, 30 sie 2012, 00:15

MATUSIK Paweł napisał(a):Mam taki problem, chciałem grać w oknie lub w fix, bo mnie wywala do pulpitu często a wrócić już się nie da :/

Gdy w inni mam ustawione
Fullscreen = true
XRes = 1024
YRes = 768
To wszystko działa idealnie tylko jakość słaba i nie mam okna

Gdy mam
Fullscreen = false
XRes = 1024
YRes = 768
To otwiera mi się w oknie, ale nie mam napisów menu




Gdy mam
Fullscreen = false
XRes = 1366
YRes = 768
To niby wszystko działa i jest pięknie, ale ucina mi zegar

Gdy dam
Fullscreen = false
XRes = 1281
YRes = 769
To gra mi sie nie wł bo wyskakuje jakiś error directa

dobra ustawiłem z powrotem
Fullscreen = true
XRes = 1024
YRes = 768

i teraz chciałem dać tego FIX

skopiowałem FIXa zrobił mi się plik inni wszędzie mam na 1
wchodzę do gry, ale nie mam myszki, wchodzę w plugin jest fix, wchodzę w ustawienia nic mi sie nie da ruszyć

Więc co trzeba zrobić ?

a gdy wł FIX i dam
Fullscreen = false
XRes = 1366
YRes = 768
To już w ogóle mam tak jakby 2 RBRy wł jedno duże okno z tyłu i jedno małe 4:3 z przodu

MONITOR MAM USTAWIONY NA 1366x768



Ja mam tak :
Fullscreen = false
rozdzialka monitora 1360x768
XRes = 1360
YRes = 768
Ucinalo mi zegary ale zastapilem je zegarami GT5 ( calkiem przyjemne )
Gra dobrze dziala z FiXem. Oto jego ustawienia:

[Settings]
fullscreenWindow=0
fixAspectRatio=1
fixVSync=1
vSyncActive=1
headGasketDurability=1
centerMenu=0
Choc czesto zdarza mi sie po zminimalizowaniu gry juz nie zobaczyc ponownie obrazu w oknie. A ten Fixup mial ponoc temu zapobiec :biala flaga:
Avatar użytkownika
ZYZAK Damian
 
Posty: 379
Dołączył(a): 16 kwietnia 2008
Lokalizacja: Nowa Ruda / Bristol
Wiek: 26

Re: Rozdzielczość

Postprzez ŁUCZAK Pawel » Cz, 30 sie 2012, 08:26

MATUSIK Paweł, to daj mu 1365x767, zobacz co się wtedy stanie. Idea jest taka, że musisz robić +-1 pixel od żądanej rozdzielczości.
"Biednemu wiatr w oczy i panewki w dupę...."
Paweł 'topdrive' Łuczak
Avatar użytkownika
ŁUCZAK Pawel
E-R Team
 
Posty: 433
Dołączył(a): 28 marca 2008
Lokalizacja: Kraków/Dobczyce
Wiek: 27

Re: Rozdzielczość

Postprzez PIEDA Dariusz » So, 1 wrz 2012, 22:41

MATUSIK Paweł napisał(a):Mam taki problem (...)
Gdy mam
Fullscreen = false
XRes = 1024
YRes = 768
To otwiera mi się w oknie, ale nie mam napisów menu - zmień rozdziałkę na 1024x760 naprzykład i napisy się pojawią.

Gdy mam
Fullscreen = false
XRes = 1366
YRes = 768
To niby wszystko działa i jest pięknie, ale ucina mi zegar
Wgraj fix-a i opcję w pliku ini "centermenu" daj na zero

Gdy dam
Fullscreen = false
XRes = 1281
YRes = 769
To gra mi sie nie wł bo wyskakuje jakiś error directa - trochę masz dziwną tą rozdziałkę, może spróbuj 1280x 764

dobra ustawiłem z powrotem
Fullscreen = true
XRes = 1024
YRes = 768

i teraz chciałem dać tego FIX

skopiowałem FIXa zrobił mi się plik inni wszędzie mam na 1
wchodzę do gry, ale nie mam myszki, wchodzę w plugin jest fix, wchodzę w ustawienia nic mi sie nie da ruszyć
- jak nie masz myszki? W RBR nie ma myszki w menu. Jesli uruchamiasz w oknie, to kursor lata po ekranie, ale w RBR nic nią nie zmieniesz - no może z camhack-iem obrót kamery.

Więc co trzeba zrobić ?

a gdy wł FIX i dam
Fullscreen = false
XRes = 1366
YRes = 768
To już w ogóle mam tak jakby 2 RBRy wł jedno duże okno z tyłu i jedno małe 4:3 z przodu

MONITOR MAM USTAWIONY NA 1366x768

Może coś Ci zadziała.
Oczekuj nieoczekiwanego
Avatar użytkownika
PIEDA Dariusz
 
Posty: 1113
Dołączył(a): 05 sierpnia 2007
Lokalizacja: Gorzyce
Wiek: 34

Re: Rozdzielczość

Postprzez DOMANUS Mariusz » Pt, 14 wrz 2012, 12:49

A ja po wgraniu fixa mam problem z texturami tras.Widać pojawiające się albo znikające textury otoczenia.Widoczne to jest bardzo np na ROC,gdzie na bandach pojawiają się albo znikają reklamy :) Na innych trasach też się to zdarza np znikające i pojawiające się postacie koło trasy albo inne textury otoczenia.Nie jest to w żadnym stopniu uciążliwe,bo nie mam żadnych przycinek z tym związanych,jedynie o walory estetyczne mi chodzi :P Nie wiem czy ma to związek z tym że po wgraniu tego fixa obraz dostosowuje mi się do monitora panoramicznego,czyli nie jest po prostu rozciągnięty tak jak do tej pory miałem :)
Avatar użytkownika
DOMANUS Mariusz
 
Posty: 282
Dołączył(a): 25 grudnia 2010
Lokalizacja: okolice Krakowa
Wiek: 34

Re: Rozdzielczość

Postprzez NIERODA Arkadiusz » N, 20 paź 2013, 21:27

Wybaczcie panowie że odkopuję, ale mam problem z fix upem. Nie wiem czy to odpowiedni temat do tego pytania, ale lepszego nie znalazłem:
Zainstalowałem fix upa i mam problem: widać podczas gry pasek zadan windowsa. Próbowałem różnych konfiguracji ale nic nie pomogło. W RBR.ini fullscreen- false. w fixup.ini fullscreenWindow=1.Reszta też na 1 ustawiona-oprócz center menuj. Windows 7.
Proszę o pomoc.
Rookie Rally Team
Avatar użytkownika
NIERODA Arkadiusz
 
Posty: 230
Dołączył(a): 16 stycznia 2013
Lokalizacja: Rzeszów/Pstrągowa
Wiek: 20

Re: Rozdzielczość

Postprzez SNAJ Per » N, 20 paź 2013, 21:35

Ustawiona rozdzielczość zgadza się z fizyczną rozdzielczością monitora?
if in doubt, flat out!
Avatar użytkownika
SNAJ Per
E-R Team, ZSS
 
Posty: 5185
Dołączył(a): 08 grudnia 2010
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 37

Re: Rozdzielczość

Postprzez NIERODA Arkadiusz » N, 20 paź 2013, 21:41

I tu był problem... Wcześniej ustawiłem 1600x899 zamaist oryginalnego 1600x900 bo nie wyswietlało mi menu. Teraz wszystko śmiga elegansio :D Dzięki Snajper :)
Rookie Rally Team
Avatar użytkownika
NIERODA Arkadiusz
 
Posty: 230
Dołączył(a): 16 stycznia 2013
Lokalizacja: Rzeszów/Pstrągowa
Wiek: 20

zwężony monitor

Postprzez caspersky » Pt, 1 lis 2013, 14:23

Witam , jestem nowy , czy może wie ktoś jak krok po kroku , zlikwidować czarne pasy po obu stronach monitora w rsrbr2013?
moja matryca to : 1600 / 900.
Z góry dziękuje.

Od Moderatora: proszę nie zakładać nowych tematów bez potrzeby. Dziękuję
caspersky
 
Posty: 3
Dołączył(a): 03 grudnia 2010
Wiek: 29

Poprzednia strona

Powrót do Richard Burns Rally

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron